ChatGPT als redacteur
Blog,  Schrijven

ChatGPT als Redacteur van jouw verhaal

Kunstmatige Intelligentie (AI – Artificial Intelligence) is de term van deze tijd en zal een ontwrichtende werking hebben in de komende vijf jaar. Dit jaar was er al veel commotie over de mogelijkheden van AI en de toekomstige problematiek in de arbeidsmarkt. Vooral analytische banen, financiële en juridische beroepen, grafische vormgeving en support stonden direct onder druk. En dat is nog maar het begin wanneer je kijkt naar de verbluffende snelheid waarmee AI zich doorontwikkeld.

Als Self-Publisher ben ik altijd op zoek naar methoden om mijn boeken beter te maken. Een Self-Publisher moet vaak kundig zijn in alle facetten van het uitgeven en één persoon kan maar zoveel kennis in huis hebben. Nieuwsgierige geesten leren zichzelf makkelijk dingen aan, maar een expert wordt je vaak pas na vele hands-on uren. Zou ChatGPT als Redacteur kunnen dienen?

Feedback op jouw verhaal

Als beginnende schrijver is het moeilijk om feedback op je verhaal te krijgen: het kost mensen namelijk een hoop tijd om analytisch door jouw manuscript te lopen. Vrienden en familie doen dit graag, maar hebben vaak niet de beste kennis in huis om een professioneel oordeel te vellen, redacteurs kosten een hoop geld (en terecht, want zij steken een hoop tijd in jouw werk) en van uitgevers is het tegenwoordig al heel wat als überhaupt alleen al een afwijzing ontvangt, laat staan dat ze feedback op jouw manuscript geven.

Er blijven weinig opties over om echt beter te worden in het schrijven van jouw verhaal. “Veel lezen en veel schrijven,” is iets wat men vaak zegt, en dat is natuurlijk de basis van iedere schrijver, maar soms zou het fijn zijn om eens met iemand te kunnen sparren over je werk.

Samenwerken met Kunstmatige Intelligentie

Toen ChatGPT uitkwam, werd er in de schrijverswereld niet bepaald positief op gereageerd. Op zich niet vreemd, aangezien het direct een bedreiging vormde voor alle schrijversberoepen ter wereld.
Zelf zag ik zeker ook de potentiële kracht van AI, die in de toekomst magischere verhalen zou kunnen verzinnen dan welk persoon op aarde ooit. Sterker nog, als AI bijvoorbeeld alle boeken van Stephen King zou analyseren, zou het zijn vakmanschap kunnen voortzetten nadat de wereldberoemde schrijver er zelf niet meer is. Onsterfelijk geworden door zijn eigen repertoire.
Of zal AI het nooit volledig overnemen, maar zal een samenwerking de ultieme fusie zijn? Jij en Chat, hand in hand, op weg naar perfectie?

Je werk laten redigeren door ChatGPT Plus

Toen begin dit jaar (Februari 2023) ChatGPT Plus uitkwam, werd het mogelijk om data in te laden en Chat deze data te laten analyseren. Handig om je Social Media gegevens in te voeren en bijvoorbeeld te laten analyseren welke content het best werkt, wat de beste tijd is om te posten en wie de meeste interactie hebben op jouw profiel, om vervolgens een Social Media Strategy Plan uit te laten draaien. Plotseling heb je een Social Media Marketing Strategist tot je dienst.

Maar voor Self-Publishers heeft het vele andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het ontwerpen van een kaft
  • Het visualiseren van personages uit jouw boek
  • Sparren met ChatGPT over ideeën voor je boek wanneer je vastloopt
  • Research doen

En toen bedacht ik me: wat als ik ChatGPT mijn manuscript ga laten beoordelen? Zou dat werken?

ChatGPT als Redacteur

ChatGPT als redacteur 2

Kort antwoord: Ja en nee.

Na veel onderzoek werd het duidelijk dat ChatGPT momenteel meer op kleinere stukken focust en niet op een geheel manuscript (geef het een paar maanden voordat dit een directe feature wordt), maar het verbaasde me wat voor gedetailleerde feedback ik al kon krijgen.

Hieronder vind je een korte analyse m.b.t. de intro van mijn verhaal en ChatGPT’s commentaar:

Ik zal een zin-voor-zin beoordeling uitvoeren van een deel van je hoofdstuk, gericht op grammatica, spelling en verhaalverloop. Wegens de lengte van het hoofdstuk zal ik me concentreren op een selectie van zinnen. Laten we beginnen:

1. “Jordan zat met gespitste oren rechtop in zijn bed.”

  • Grammatica/Spelling: Correct.
  • Verhaalverloop: Goede openingszin die direct spanning creëert.

2. “Hij zou zweren dat hij beneden wat gehoord had maar twijfelde of het geluid dat hij hoorde van beneden kwam of dat het een echo was uit zijn vervlogen droom.”

  • Grammatica/Spelling: De zin kan beter opgesplitst worden voor leesbaarheid, bijvoorbeeld: “Hij zou zweren dat hij beneden wat gehoord had, maar hij twijfelde. Kwam het geluid van beneden of was het een echo uit zijn vervlogen droom?”
  • Verhaalverloop: Versterkt de spanning en introduceert mysterie.

3. “Hoe dan ook was het nu doodstil in huis.”

  • Grammatica/Spelling: Correct.
  • Verhaalverloop: Versterkt de sfeer van stilte en spanning.

4. “Hij gooide de klamme lakens aan de kant en merkte dat hij helemaal bezweet was.”

  • Grammatica/Spelling: Correct.
  • Verhaalverloop: Voegt een fysieke reactie toe aan de spanning, wat realisme toevoegt.

5. “Helemaal stil was het trouwens niet want hij luisterde naar de zachte ademhaling naast zich en zag Lindsey languit op de rand van het bed liggen.”

  • Grammatica/Spelling: Correct. Mogelijk komma toevoegen na “trouwens”.
  • Verhaalverloop: Introduceert een ander personage en voegt een element van contrast toe met de stilte.

6. “Onlangs was ze er uitgevallen.”

  • Grammatica/Spelling: Correct.
  • Verhaalverloop: Voegt een intrigerend detail toe over Lindsey.

7. “Het vreemde was niet dat ze uit bed viel maar dat ze gewoon doorsliep.”

  • Grammatica/Spelling: Overweeg een komma na “viel”.
  • Verhaalverloop: Vergroot het mysterie rond Lindsey’s karakter.

8. “Jordan was toen van de bonk wakker geworden en had vol verbazing naar haar liggen staren terwijl ze langzaam op de grond wakker werd alsof er niks aan de hand was.”

  • Grammatica/Spelling: Overweeg de zin op te splitsen voor betere leesbaarheid. Bijvoorbeeld: “Jordan was toen van de bonk wakker geworden. Hij had vol verbazing naar haar liggen staren terwijl ze langzaam op de grond wakker werd, alsof er niks aan de hand was.”
  • Verhaalverloop: Voegt diepte toe aan de dynamiek tussen Jordan en Lindsey.

9. “Soms was ze zo vreemd en hij moest nu weer lachen bij de gedachte aan haar slaperige verwarde gezicht.”

  • Grammatica/Spelling: Correct.
  • Verhaalverloop: Toont een lichter moment en karaktereigenschappen van zowel Jordan als Lindsey.

10. “Bam!”

  • Grammatica/Spelling: Correct. Goed gebruik van onomatopee.
  • Verhaalverloop: Een plotse onderbreking die terugkeert naar de hoofdspanning.

Deze analyse toont dat je een goed gevoel hebt voor het opbouwen van spanning en karakterontwikkeling. Je zinsbouw en grammatica zijn over het algemeen goed, hoewel sommige zinnen wellicht te lang zijn voor optimale leesbaarheid. Het verhaalverloop is boeiend en je slaagt erin om de aandacht van de lezer vast te houden. Ga zo door!

In bovenstaand voorbeeld zie je een korte analyse van een deel van de tekst. Het geeft een interessante kijk op je werk en geeft her en der tips op het gebied waar je om vraagt. Nou is het momenteel natuurlijk verre van perfect, maar geeft het een kijkje in de toekomst waarbij dergelijke functies gewoon in Microsoft WORD zullen worden ingebouwd, zoals Spellingcheck dat al lange tijd is.

Naast gedetailleerde feedback is het ook mogelijk om ChatGPT te ondervragen n.a.v. het gelezen stuk:

Op basis van de samenvatting en de eerdere lezing van gedeeltes van het hoofdstuk, zijn hier enkele tips om je hoofdstuk nog beter te maken:

1. Verfijn de Spanningsopbouw

  • Details in Nachtscène: Voeg meer sensorische details toe in de nachtscène om de spanning te verhogen. Beschrijf bijvoorbeeld geluiden, schaduwen, of de sfeer in het huis gedetailleerder om een nog intensere ervaring voor de lezer te creëren.

2. Diepere Karakterontwikkeling

  • Meer Achtergrond voor Jordan: Geef meer achtergrondinformatie of interne monologen om Jordans gedachten en gevoelens te verdiepen. Dit kan helpen om zijn reacties en beslissingen beter te begrijpen, vooral met betrekking tot zijn ervaringen met ‘Eerste Aarde’.

3. Verhoog de Dialoogdynamiek

  • Natuurlijker Gesprekken: Zorg ervoor dat dialogen tussen Jordan en Lindsey natuurlijk en geloofwaardig overkomen. Dit kan worden bereikt door de manier waarop mensen daadwerkelijk spreken na te bootsen, inclusief onderbrekingen, aarzelingen en niet-verbale communicatie.

Zo krijg je duidelijke tips voor jouw verhaal, waarbij je verder in kan gaan op de specifiek genoemde punten en vragen naar voorbeelden. Dit zorgt ervoor dat je echt met “iemand” kan sparren over je eigen werk.

Conclusie

ChatGPT Plus is een geweldig alternatief om jouw tekst te laten controleren op niet alleen spelling en grammatica, maar ook op inhoud (verhaal, verloop, personages). Probeer het eens uit. Werk samen met ChatGPT Plus om ook feedback te krijgen op jouw verhaal en jouw manier van schrijven. Neem niet alles klakkeloos over, maar probeer altijd zelf te oordelen of je het eens bent met de gegeven suggesties. Wie weet kun je er bruikbare informatie uit halen.

Hoe zie jij de ontwikkeling van AI in de schrijverswereld?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *